יום ראשון, 16 ביולי 2017

ניפגש באקזיט?

בשלוש השנים האחרונות השתתפו יונתן גבאי, אדיר עידן ודור רובין, שסיימו בימים אלה את כיתה י"ב ב'נופי הבשור', ב'מגשימים' - תוכנית הסייבר הלאומית, שמכשירה אותם לעמוד בחזית ההייטק בעתיד. בשיחת ועידה הם מספרים איך מעבר לידע הטכנולוגי העשיר שרכשו, לימדה אותם התוכנית להתגבר על כל קושי ואתגר • יובל רויטמן



מימין: יונתן, אדיר ודור, באירוע הסיום שנערך ב-18.6 באשדוד
את השיחה עם דור רובין (תלמי אליהו), יונתן גבאי (דקל) ואדיר עידן (יתד) - שמסיימים בימים אלה כיתה י"ב ב'נופי הבשור' ובמקביל את תוכנית מגשימים - תוכנית הסייבר הלאומית - אני מנהל בהתכתבות ווטסאפ קבוצתית. תוך חצי שעה אני מקבל תשובות בצורה בהירה, עניינית ומדויקת. מי אמר שהדור הולך ופוחת?
בסיום כיתה ט' עברו דור, יונתן ואדיר את מבחני המיון הקשים לתוכנית מגשימים והצטרפו לכיתת מצטיינים של 15 תלמידים מהדרום. במהלך שלוש השנים האחרונות נשרו 8 תלמידים ונשארו 7 - ובהם 3 הנציגים מאשכול. 
בשנתיים הראשונות להשתתפותם בתוכנית נסעו השלושה פעמיים בשבוע בשעות אחה"צ למכללת ספיר. בשנה האחרונה, בכיתה י"ב, נסעו אחת לשבוע. ההסעות מומנו על ידי מגשימים, המועצה וההורים. "כאן המקום לומר תודה למועצה - למנהלת אגף החינוך יעל אדר - על ההשתתפות בעלות ההסעות ועל התמיכה", מוסרים ההורים.
תוכנית מגשימים הוקמה בשנת 2010 ביוזמת קרן רש"י ומשרד הביטחון, והפכה ב-2013 לתוכנית לאומית, שנתמכת על ידי משרד הביטחון ומשרד ראש הממשלה, ובשותפות מפעל הפיס, קרנות פילנתרופיות וגופים עסקיים. "ייחודה של מגשימים", נכתב באתר התוכנית, "היא בהזדמנות שניתנת לבוגריה להשתבץ במערכי הסייבר של צה"ל ובכך להבטיח אפיק איכותי ופתח לקריירה מקצועית בתחומי ליבה, בצבא ובתעשייה; שרות ביחידות עילית טכנולוגיות או המשך בעבודה מעניינת ומתגמלת בחברות הייטק מובילות".
את הקורסים בתוכנית, שכוללים, בין היתר, שפות תכנות שונות, תקשורת רשתות ומערכות הפעלה, מעבירים מרצים מובילים בתחומם, שחונכים את התלמידים בפרויקטי הגמר, שאותם הציגו הבוגרים בחודש האחרון באירוע הסיום באשדוד. דור למשל, פיתח נגן לאנדרואיד בשפת  התכנות JAVA שהייתה זרה לו בטרם נכנס לפרויקט; יונתן ואדיר עבדו יחדיו על רשת מאובטחת שאותה תכנתו בשפת C++. 

"לימד אותי ללמוד"

"הלימודים בשנתיים הראשונות היו עמוסים מאוד", מספר דור. "להגיע למכללה פעמיים בשבוע ובנוסף להשקיע שעות בבית בהכנת השיעורים. זמן פנוי לא ממש היה לי, ולעתים זה גם השפיע על הציונים בבית הספר. השנה העומס בתוכנית ירד, מכיוון שהתמקדנו בפרויקטים האישיים. לוח הזמנים היה צפוף פחות והיה לי יותר חופש בניהול הזמן שלי".
אבל דור לא מתחרט על הבחירה שלו: "חוץ מהידע המקצועי, אני חושב שיותר מהכול התוכנית נתנה לי יכולות למידה. אני מרגיש שאני יכול לקחת כל נושא וללמוד אותו בעצמי. התוכנית בהחלט מכינה אותך לעתיד והייתי עושה אותה שוב בלי לחשוב פעמיים".
יונתן מסכים עם דור: "הלימודים בשנתיים הראשונות היו אינטנסיביים למדי, לא היה פשוט לשלב עוד שני שיעורי מגשימים בשבוע בנוסף לבית הספר ולהתמודד עם הלחץ של שיעורי הבית, אך שמחתי להתמודד עם האתגר - במיוחד מאחר והנושאים היו מאוד מעניינים. 
"ההקרבה למען ההשתתפות בתוכנית אף פעם לא הייתה גדולה מדי והייתה בעיקר הקרבה של זמן פנוי ובילויים מדי פעם", ממשיך יונתן. "אני חושב שהתוכנית שיפרה את יכולות הלמידה העצמית שלי, את הסבלנות ואת יכולת ההשקעה בדברים שחשוב לי להשקיע בהם. אין ספק שהרווח עולה על ההקרבה והייתי עושה את זה שוב". 
אדיר מצטרף לשני חבריו: "בתחילת השנה הראשונה היה קשה", הוא נזכר, "כי הייתה דרישה גבוהה מאוד שנגיע לכל השיעורים ושנשלים תוך שבוע את כל העבודות שנתנו לנו. לכן בחודשיים-שלושה הראשונים היה לי קשה לשלב את מגשימים. בשביל לא לפגוע בהישגים הלימודיים, ויתרתי על כל דקה פנויה שהייתה לי לטובת לימודים ועבודות של מגשימים. לאחר שהצלחתי לשלב את מגשימים, לא היה קשה כל כך, רק שבוע עמוס מאוד. 

"התוכנית בהחלט שווה את ההקרבה והמאמץ", מסכם אדיר, "והרווח גדול בהרבה. מעבר לידע הרכב שרכשתי, אני מסיים בידיעה שאני יכול למצוא פתרון כמעט לכל אתגר ומטלה שיתנו לי, שאני יכול ללמוד עצמאית הרבה וכמעט בלי קושי. אז כן, זה בהחלט הכין אותי לעתיד ואני לא מתחרט על שום דקה שהייתי במגשימים, והתאהבתי בתחום שלא הייתי מכיר ללא התוכנית".

יום שני, 10 ביולי 2017

מדור חדש - מבצע דוקטור

יפתח גפנר נמצא בפוסט-דוקטורט בפלורידה, במעבדה שמתמחה בפיזיולוגיה של הספורט


יפתח גפנר מעין הבשור נמצא כיום בפוסט-דוקטורט בתחום הפיזיולוגיה של הספורט בפלורידה, ארה"ב. את התואר הראשון סיים בהצטיינות במכללת סמינר הקיבוצים בחינוך גופני ופיזיולוגיה, והמשיך מיד לתואר שני בבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון. במסגרת התואר בדקו קבוצת חוקרים באוניברסיטה יחד עם חוקרים מהרווארד, גרמניה, קנדה ושוודיה את השפעתה של צריכה יומית מתונה של יין על הבריאות המטבולית של חולי סכרת מסוג 2 במשך שנתיים. המחקר, שפורסם באחד מעיתוני הרפואה המובילים בעולם, מצא שצריכה מתונה של יין, בעיקר אדום, בשילוב עם תזונה ים-תיכונית, קשורה לירידה בסיכון המטבולי. המחקר מהווה הוכחה מדעית נוספת להמלצת ארגון הבריאות העולמי לשתיית אלכוהול מתונה בקרב אנשים בריאים. 
במסגרת לימודי הדוקטורט (גם כן בבן גוריון), חקרו יפתח ועמיתיו את השפעת סוגי דיאטות שונות, עם פעילות גופנית, על פיזור רקמות השומן בגוף באמצעות תהודה מגנטית (MRI). המחקר עתיד להתפרסם בקרוב ותוצאותיו העיקריות מצביעות על היתרון של פעילות גופנית ודיאטה ים-תיכונית ודלת פחמימות בהפחתת רקמות השומן הקושרות לתחלואה. לפני שנה עבר יפתח עם אשתו מיכל ושלושת ילדיהם (רות, אלה ואלון) לאורלנדו, פלורידה. המעבדה שנמצאת ב-University of Central Florida,  מתמחה בחקר הפיזיולוגיה של הספורט, תחום שאינו מפותח בארץ. מטרת המעבר היא לרכוש את הידע בתחום, ולחזור לאחר שנתיים-שלוש להקים מעבדת מחקר בישראל.

מכירים חוקרים? פנו אלינו:
 iton.cz@gmail.com

תיאטרון שובר מוסכמות

שחקני תיאטרון השפם, בני נוער מהמועצה, נודדים ביישובים עם ההצגה 'קרנפים' - שעוסקת במתח המתמיד בין קונפורמיות להליכה נגד הזרם. יובל רויטמן



צילום: רות אופיר
בשבועיים האחרונים מופיעים חברי תיאטרון השפם - בני נוער מכיתות ח'-י"ב מאשכול - בפני תושבים במועצה עם 'קרנפים', מחזה אבסורד של המחזאי אז'ן יונסקו, העוסק בקונפורמיות למול מרידה במוסכמות. לדברי רות אופיר, עובדת סוציאלית המלווה חברתית את התיאטרון ומסיימת בימים אלה את תפקידה, הבחירה לצאת החוצה נולדה "מתוך כוונה להגיע ליישובים שבהם גרים הנערים. בינתיים שלושה (כרם שלום רעים ועין הבשור - ב-5.7) - ואנחנו מקווים שעד סוף הקיץ נגיע לעוד".
תיאטרון השפם פועל מעל עשור כחלק מפרויקט קהילתי לבני נוער באגף לשירותים חברתיים במועצה. הבמאי שעל שמו הוא נקרא הוא יעקב אמסלם מיבול, בעל השפם. ב-2014 העלה התיאטרון את 'קזבלן' בשיתוף 'הבית הירוק'. ב-2015, לאחר 'צוק איתן', עלה מופע הרוק 'רסיסים', ב-2016 העלו שחקני התיאטרון את ההצגה "השורדים", שנכתבה כולה על ידם, ועסקה בפוסט אפוקליפסה - מה קורה כאשר כל העולם סביבם נחרב, ורק הם נותרים לנהל בעצמם את חייהם.
השנה, מספרת רות, התברך התיאטרון ב-15 בני נוער, שהגיעו אחת לשבוע לסדנת משחק ויצירה, וישתלבו בקבוצות תיאטרון לנוער במחנה קיץ בירושלים. "הם מוצאים קבוצה מאפשרת וחמימה, ומקבלים מקום משמעותי לקשיים החברתיים, הנפשיים והרגשיים שלהם. תכנים רבים והגיגים מועלים על ידם, והם זוכים להתייחסות שלי ושל יעקב במהלך כל שעות היממה". 
צילום: רות אופיר


יום חמישי, 6 ביולי 2017

חדש ב'נופי הבשור' - חדר בריחה

תלמידי פרויקט המצוינות בכיתה ז' בהובלת רכזת האנגלית לילי בר עם קזדו, הפכו במו ידם מקלט תת-קרקעי בבית הספר לחדר בריחה מאתגר ויצירתי


כשלילי בר עם קזדו, רכזת האנגלית ב'נופי הבשור' החליטה לקחת קבוצה של שישה תלמידים משכבה ז' לפרויקט המצוינות, היא "שברה את הראש" איך לאתגר אותם. ואז, במקרה לילי ומשפחתה יצאו לבלות יחד בחדר בריחה ושם היא החליטה שזה מה שהיא רוצה לעשות עם קבוצת המצוינות - להקים חדר בריחה בתוך כותלי בית הספר.
כשזמירה בן יוסף, מנהלת 'נופי הבשור' שמעה על הרעיון, היא אמרה שאין מקום פנוי בבית הספר, אבל לילי התעקשה שימצאו מקום, גם "מתחת לפני האדמה". וכך היה: זמירה העמידה לרשות קבוצת המצוינות מקלט תת קרקעי שלא היה בשימוש.
בהתחלה היה קשה לדמיין איך הופכים את המקלט לבית של משפחה שיהווה את המסגרת של חדר הבריחה. אבל עם עזרה של אנשי צוות, המקלט נוקה ונאספו אליו חפצים רבים שיהוו את התפאורה המתאימה.

לילי השביעה את התלמידים לסודיות גמורה והטילה עליהם לבנות את החידות - כולן באנגלית כמובן. שלושה חודשים נמשכה בניית התוכנית, כשכל חידה מהווה חוליה אחת בשרשרת החידות עד לפתרון שמאפשר יציאה מהחדר. כשהכול היה ערוך ומוכן, הזמינה לילי קבוצת מורים ובשלב ההרצה, "ניסתה" עליהם את חדר הבריחה. זה לא היה קל, אבל הם נענו לאתגר, פתרו את התעלומה והצליחו לצאת מהחדר. בהמשך, ביקרו בחדר תלמידי חטיבת הביניים.
בחדר ביקרו עד כה כחמש קבוצות של מורים ולמעלה מעשר קבוצות של תלמידים, כאשר כל מי שביקר בחדר יצא נרגש. תלמידים, מורים ואנשי צוות לא מאמינים שכל זה התרחש מתחת לרגליהם מבלי שידעו על כך דבר. החדר המושקע נשמר כמובן, ובשנה הבאה מתכננת לילי לבנות סיפור חדש (בנוסף על הקיים) עם קבוצה אחרת.
"לסיכום", מספרת לילי, התלמידים התנסו בחשיבה מחוץ לקופסה, בכתיבת חידות בשפה אנגלית, ולמדו שאפשר לעוף גבוה גם במסגרת המגבלות הקיימות".
"לא עשיתי שום דבר לבד", מבקשת לילי להדגיש, "דפנה רבינוביץ', אשת צוות מופלאה, עזרה המון והתלמידים - אמרי חיימי, מעיין גנילוין, יהב בירה, עמית אנגלוב, שלו קינג ועידו ניסן כהן - יצרו חדר בריחה יש מאין".



חינוך על פרשת דרכים

חודש סוער עבר על העוסקים בחינוך באשכול ועל מי שהנושא קרוב ללבו - ישיבת מליאה טעונה בעקבות נתוני המיצ"ב, סיום תפקידו של מנהל יובלי הבשור ופגישת הנהגות ההורים עם ראש המועצה. שבוע לפני מפגש פתוח לציבור וכשברקע האיחוד הצפוי ובניית שני בתי ספר חדשים, שוחחנו עם נציגי הנהגות ההורים על המצב • כתבי 232

מדוע החליטו הנהגות ההורים של יובלי הבשור ונופי הבשור ליזום שיחה עם ראש המועצה?

אירית אפרתי (עין הבשור), יו"ר הנהגת הורים של יובלי הבשור:
"יזמנו את השיחה משום שמניתוח נתוני המיצ"בים של בתי הספר במועצה והמיצ"ב הרשותי (שהוא שקלול תוצאות המיצ"בים של כל בתי הספר) עולה שהחינוך באשכול נמצא בירידה כבר כמה שנים. העלינו סוגיות הקשורות למיצ"ב, אך לא רק אליו. הבענו את חוסר שביעות רצוננו ודרשנו לקבל תכניות פעולה. ראש המועצה לקח אחריות על המצב".

שני הפטל (צאלים), יו"ר הנהגת הורים של נופי הבשור:
"הדגשנו שאנו נותנות גיבוי מלא למנהלים, למורים ולצוותי ההוראה שלמדו את נתוני המיצ"ב לעומק, ועשו איתם עבודה רצינית למרות שהמיצ"ב זה לא הכול. העניין שלנו עכשיו הוא בשיח חינוכי ולא בעריפת ראשים. אנו מחפשים שותפים - ולא אשמים. לכן גם התרכזנו בתוצאות המיצ"ב הרשותי ודרשנו פתרונות כוללים".


מדוע החליטו בניצני אשכול שלא להצטרף לפנייה המשותפת לראש המועצה?

אייל דבורי (בארי) מרכז פורום לענייני חינוך של רכזי חינוך ומנהלי קהילה בקיבוצים, המייצג כאן את ניצני אשכול: "הנתונים בניצני היו סביב הממוצע הארצי ודומים לנתונים של שנים קודמות. מלבד זאת, המיצ"ב משקף מידע השוואתי שחשוב למשרד החינוך ולאו דווקא לנו. הנהלת בית הספר קיימה מפגש הסבר פתוח להורים והציגה את נתוני המיצ''ב בניצני ואת תכנית העבודה לשנה הבאה - ובכך מבחינתנו העניין הסתיים".

כיצד אתם רואים את הטענות שעלו במליאה על המיצ"בים ואת תשובות המועצה?

אייל: "כל דיון ציבורי על חינוך הוא מבורך. הטענות שעלו במליאה לא הועלו ביחס לניצני אשכול ולכן אין לנו עליהן עמדה. נראה שהמועצה מתייחסת בכובד הראש הנדרש לנושא".
אירית: "הדיון במליאה עסק בכלל החינוך המועצתי והתקיים לבקשתנו. עם זאת, יצאנו בהרגשה לא טובה. לצערנו, הגורמים הרלוונטיים במועצה לא לקחו אחריות על מצב החינוך באשכול. לשאלות הקשות שהועלו לא ניתנו תשובות - לא בישיבת המליאה ולא בחודש האחרון מאז קיומה. יתרה מכך, המליאה החליטה על הקמת ועדה לקידום החינוך במועצה בליווי יועץ חיצוני והובטח כי שלושה שבועות מקיום ישיבת המליאה יפורסם שם היועץ והוועדה תתכנס. היום, כחודש מאותה ישיבה, טרם נבחר יועץ ולא נקבעה פגישה לוועדה זו. אנו דורשים את מימוש ההחלטה".

החודש הודיע גיל יערי על סיום תפקידו כמנהל יובלי הבשור. כיצד הגבתם?

אירית: "גיל עשה את שיקוליו האישיים בבחירתו לעזוב את התפקיד. חשוב לציין שבשנתיים לניהולו, ולפי דבריו, הנהגת ההורים עמדה מאחוריו ונתנה רוח גבית לקידום בית הספר. עם זאת, ההנהגה גם ידעה לדרוש את התנאים החשובים בעינינו לקידום האקלים החינוכי בבית הספר. לצערי, גיל הוא המנהל החמישי שעוזב ב-8 שנים האחרונות. מרגע קבלת הבשורה הבנו כי עלינו להוסיף לדרישותינו מהמועצה גם דרישות הקשורות בתפקיד המנהל. במקביל הוקמו צוותי עבודה לקיום שיח הדוק יותר עם הקהילה, הרשות ומשרד החינוך כדי לוודא שבית הספר יזכה במנהל מוביל עם ניסיון מוכח שיצעיד את בית הספר לקראת המיזוג בצורה הטובה ביותר". 

מה תקוותכם לקראת המפגש בשיתוף הציבור שיזמה המועצה ב-11.7 ולקראת השנה הבאה?

אייל: "אנו רואים חשיבות גדולה בלקיחת חלק פעיל של ציבור ההורים בתהליך, ונשמח אם תהיה נציגות גבוהה של הציבור במפגש. אנו מתכננים להמשיך לעבוד בשיתוף פעולה עם כל הגורמים במטרה המשותפת לכולנו - הצלחתו של תהליך האיחוד".
שני: "בהנהגת ההורים של נופי הבשור הצבנו לעצמנו יעדים ממוקדים בשיתוף פעולה מלא עם הנהלת בית הספר, ובהם דגש על מעורבות חברתית ויצירת מסגרות נוספות בתחום בית הספר. מבחינתנו חיוני להמשיך ולדאוג שהשיח על החינוך המועצתי יישאר בראש סדר העדיפויות".

מה ראוי שיקרה בתחום החינוך במועצה בזמן שנותר עד האיחוד?

אירית: "לצערי, אני מתקשה לראות הובלה של חזון חינוכי מועצתי. חזון שכזה היה מצעיד את ילדי האזור וצוותי ההוראה לתוצאות טובות יותר בכל המדדים. ההיצמדות לסקטוריאליות במועצה פוגמת בהנעת תהליכים בכלל ובחינוך בפרט. כל עוד נשאר ב'הם ואנחנו' לא נתקדם ואולי אף נצעד אחורה. יש לנו מורות מעולות וילדים מדהימים ואנחנו צריכים מנהיג שיוביל אותם. עלינו לשאוף להישגים בשילוב עם ערכים - חינוך למצוינות הוא בהחלט ערך לטעמי. החזון הוא ששלושת בתי הספר ישאפו למצוינות ולא יסתפקו בממוצע הארצי".

תגובת ראש המועצה גדי ירקוני: "מירב המשאבים של המועצה מופנים לחיזוק החינוך. המיצ"ב הוא כלי עבודה עבור בתי הספר והמנהלים, אך אנו כמועצה רואים עצמנו אחראים ולכן עסוקים בלימוד הנתונים ובליווי מקרוב של בתי הספר באמצעות תוכניות פעולה ממוקדות. במקביל אנו מגבשים צוות מוביל לחינוך שיכלול את כל הגורמים הנוגעים לדבר. תפקיד הצוות יהיה ללוות את התהליכים הבית-ספריים ולגבש מדיניות. אני מברך על המעורבות העמוקה של הציבור ומאמין שרק יחד, עם הגיבוי לאנשי החינוך שלנו, נצליח להבטיח את החינוך הטוב ביותר לילדינו".