כפר הנוער למצוינות באמנות, "ביכורים" יציין בקרוב את סוף שנת הפעילות הראשונה שלו במועצה. הכפר נפתח בחודש אוקטובר שעבר ולומדים בו 20 חניכים - כאשר מתוכם 12 מישובי המועצה, 6 מהמועצה האזורית רמת נגב וממקומות אחרים בנגב ועוד שניים מאזור המרכז. הכפר הוא פנימייה, שפועלת תחת אחריות בית הספר נופי הבשור ובשיתוף מלא עם המועצה.
בבוקר בתיכון - אחה"צ בכפר
חניכי "ביכורים" לומדים בבוקר בנופי הבשור ואחר הצהריים הם מגיעים לפנימייה. הם עושים בגרות מלאה ו-10 יחידות במוזיקה, בתוכנית ייחודית שאושרה על ידי משרד החינוך. הכפר מאפשר הכשרה מוזיקלית מקצועית עם טובי המורים בארץ, חלקם מלמדים גם בבית הספר למוזיקה "רימון", כשהבולט שבהם הוא עמיקם קימלמן. בנוסף, בכפר מלמדים צעירים מצטיינים במוזיקה שעושים שירות לאומי.מייסד הכפר הוא יונתן דקל-חן מקיבוץ ניר עוז. לדבריו, הכפר מהווה מסגרת ייחודית בארץ המנגישה לתלמידים בפריפריה את אפשרות ההתמקצעות באמנויות והוא מוכיח שתלמידים מוכשרים שרוצים לעסוק באמנות באופן מקצועי לא צריכים לעבור לגור במרכז. "המטרה שלנו היא יצירת מצוינות מוזיקלית ברמה בינלאומית, על ידי לימוד תאורטי מעמיק וחשיפה רחבה לתחומי מוזיקה רבים, תוך שאיפה לטכניקה וירטואוזית על כלי הנגינה".
בשנה הבאה - לא רק מוזיקה
ההרשמה לשנת הלימודים הבאה בביכורים נמצאת בעיצומה, כאשר המטרה היא לגייס בין 20 ל-30 תלמידים חדשים. בכפר התקיימו שני ימים פתוחים ונמשך החיפוש אחר מועמדים חדשים, ביניהם כאלה מאשכול. בשנה הבאה יורחבו מגמות הלימוד ומלבד לימודי מוזיקה תיפתח מגמת אמנות חזותית - שבה ילמדו ציור, פיסול, איור ועיצוב תעשייתי. במהלך השנים הקרובות מתוכננות להיפתח בכפר גם מגמות תיאטרון ומחול.
מקימי הכפר רואים במקום ציר למען פיתוח התרבות והיצירתיות באשכול ובדרום בכלל. "אנחנו רוצים ליצור כאן מרכז תרבות כלל-ארצי שגם מושך לאזור כישורים ואנשים חדשים. בנוסף לכפר הנוער, בכוונתנו ליצור כאן מרכז תרבות רב-דורי שיכלול בהמשך פעילות של סטודנטים, מכינה קדם-צבאית וגם כפר אומנים. כל זאת במטרה ליצור באשכול מציאות תרבותית וחברתית חדשה שנוכל כולנו להתגאות בה וליהנות ממנה", אומר יונתן.
רוצים להתפרנס ממוזיקה
חניכי הכפר מופיעים באירועים קטנים כגדולים וגם כמובן מקליטים הרבה. מי שמעוניין להאזין לחומרים מקוריים שלהם יכול למצוא אותם ביוטיוב. בערוץ שנקרא - bikurim.
נגה פלד מבארי, תלמיד כיתה ט' שמנגן על גיטרה חשמלית וגל כהן, תלמיד כיתה י' מרעים, שמנגן על גיטרה בס - הם חניכים בכפר. כשאני שואל אותם מדוע באו ללמוד בכפר הם עונים: "אנחנו רוצים להתפרנס ממוזיקה". גל חבר בלהקה שיוצרת חומרים משלה ומופיעה איתם: "השאיפה שלי היא שלא אצטרך לעשות משהו אחר בשביל להתפרנס בעתיד - רק מוזיקה".
מה הכי כיף?
נגה: "האווירה. זה תורם מאוד וזה כיף להכיר אנשים חדשים. אנחנו כמו משפחה, מעורבבים בחדרים עם אנשים שלא הכרנו קודם. בגלל שאנחנו מוקפים במוזיקאים, ההשתפרות פה מאוד מהירה".
לבית הם חוזרים בסופי השבוע ("לפעמים נשארים שבת") ובחגים ובחופשים, וגם בחופש הגדול הם יבלו בקיבוץ.
איך החיים בפנימייה?
נגה: "בשבוע הראשון היה קצת קשה וההורים תמכו מאוד, אבל עכשיו כבר לא חושבים על זה".אתם מרגישים שהשתפרתם?
גל: "בהחלט. לפני זה לא למדנו תאוריה של המוזיקה ופה אנחנו לומדים וזה עוזר".
נגה: התאוריה במוזיקה זה כמו המתמטיקה בשביל הפיזיקאים - זה הבסיס".